شهردار کرمان در نخستین همایش «زیست شهرهای نوین مولد»، از برنامهریزی برای ساخت شهرکهای مسکونی ویلایی و باکیفیت در شهر کرمان بهصورت پایلوت، خبر داد.
به گزارش کرنا، سعید شعرباف، در نخستین همایش زیستشهرهای نوین مولد که در دانشگاه شهید چمران کرمان برگزار شد، افزود: در حوزه شهرسازی در ایران با یک نگاه التقاطی روبهرو هستیم که نه ماهیت معماری غرب را دارد و نه پایه در میراث ما.
وی ادامه داد: در خیلی از پروژههایی که قبلاً بهعنوان بهسازی و نوسازی، و امروز با عنوان بازآفرینی اجرا میشود، درواقع تفکر تخریب و نوسازی نهفته است.
شهردار کرمان، با انتقاد از اینکه مردم، در مقام سرمایههای اجتماعی و فرهنگی، جایی در خطکشیها، محاسبات و ضوابط طرحهای تفصیلی و جامع، ندارند، خاطرنشان کرد: هنوز تصور میکنیم اگر یک مکان، مقدس است، باید تا میتوانیم عرصه آن را خالی کنیم، تملکهای وسیع انجام دهیم و حریم منظری بزرگی را به سمت آن مکان ایجاد کنیم.
وی افزود: هنوز در طرحهای نوسازی در حرم علیابنموسیالرضا(ع)، امامزاده شاهچراغ(ع) و حتی در کربلا و نجف، تصور این است که یک صحن عظیم ایجاد و فضا از زوائد بصری خالی شود و به همین دلیل است که رواقهایی با عرض ۸۰، یا ۱۰۰ متر ساخته شده؛ درحالیکه چنین نگاهی سالهاست از ادبیات معماری غرب، مخصوصاً ادبیاتی با دیدگاه مردمشناختی که به زیستبوم توجه دارد، جدا شده است.
شعرباف، با تأکید بر اینکه هنوز در طرحهای جامع و تفصیلی، درگیر موضوعات التقاطی هستیم، یادآور شد: امروز مهمترین شاخص و ملاک در طرحهای جامع و تفصیلی، شاخص مبتنی بر حملونقل است.
وی افزود: باید هرچه سریعتر در مبانی نظری و مطالعاتی خود، از این مفاهیم التقاطی خارج شویم و گام اول این است که در روندهای شهرسازی که در جامعه بدیهی محسوب میشود، شک ایجاد کنیم و از آنها رد شویم.
شهردار کرمان، با ابراز امیدواری از اینکه در فضای دانشگاهی و در چنین همایشهایی، جسارت تفکر انتقادی وجود داشته باشد، ادامه داد: تا این جسارت که لازمه تردید در برخی بدیهیات حوزه معماری و شهرسازی است، در فضای دانشگاهی شکل نگیرد، در عمل پیاده نخواهد شد و از مدیران اجرایی هم توقع میرود که به این موضوع توجه کنند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود بیان کرد: با توجه به سیاستهای دولت مبنی بر حمایت از ساخت فضاهای مسکونی ویلایی و باکیفیت، با در نظر گرفتن ضوابط قانونی، شهرسازی و شرعی، و بازخورد خوب آن در برخی مناطق کشور، استانداری و شورای اسلامی شهر کرمان هم برنامهریزی کردهاند که این اتفاق در کرمان بهصورت پایلوت بیفتد.
شهردار کرمان افزود: به این منظور، یک زمین بهمساحت حدوداً هشت هکتار، همراه با طرح ساخت یک شهرک ویلایی با کاربریها و پهنههای تقسیمشده و کاملاً قابل دفاع، آماده کردهایم.
وی ادامه داد: برای اجرای این طرح، باید ضوابط قانونی آن از مسیر شورای اسلامی شهر و کمیسیون ماده پنج، طی شود.
شعرباف، با بیان اینکه شهرداری از بابت اجرای این طرح، قرار نبوده درآمدی برای خود کسب کند، یادآور شد: هدف این است که نمونهای از یک شهرک باکیفیت و قابل دفاع در شهر کرمان، ساخته شود.
وی اظهار داشت: کار ساخت شهرک مورد نظر آغاز شده و امیدواریم اینگونه همایشها کمک کند که این طرح در زمینه نظری و اجرا تقویت شود.
شعرباف، با بیان اینکه هدف نهایی و معیار و مبنای اصلی شهرسازی ایرانی و اسلامی، حداکثرسازی حس حضور است، افزود: در دیدگاه ما تمام پدیدههای عالم، نشانهای از باریتعالی است؛ بنابراین، دیدگاه، هر فضای شخصی و عمومی، اعم از خانه شخصی، مکانهای تفریحی و حتی تجاری، باید بهگونهای باشد که در آن حس حضور، تقویت شود.
یادآور میشود که این همایش با موضوع زیستشهرهای نوین مولد در قالب طرح احداث خانههای مولد هزار متری ارزانقیمت برای همه، با هدف حل مشکل مسکن، اشتغال، ازدواج و جمعیت، برگزار شد.