شنبه 27 آبان 1396
نسخه آزمایشی
  • جامعه
  • شماره خبر: 9605601
  • 8 آبان 1396
  • 19:44
  • امتیاز:5/4
  • امتیاز شما
چالش سلامت و مواد غذايی سالم

چالش سلامت و مواد غذايی سالم

غذای ناسالم منشاء بسیاری از بیماری‌هاست؛ این را هم پزشکان می‌دانند و هم متولیان بهداشت و سلامت. اما نمی‌دانیم چگونه هنوز با توزیع گسترده‌ي برنج‌های آلوده، آب معدنی‌های ناسالم، مرغ‌های هورمونی، نان‌های جوش شیرین زده شده و محصولات کشاورزی و غذایی آلوده به سم، روبه‌رو هستیم .

این مساله یکی از چالش‌های همیشگی جامعه بوده است که هر از گاهی توسط رسانه‌ها منتشر و در شبکه‌های اجتماعی، فراوان به آن پرداخته می‌شود، هرچند مواد غذایی ناسالم این روزها به شدت سلامتی مردم را تهدید می‌کند اما هنوز اقدامات پیش‌گیرانه‌ي مناسبی برای سامان‌دهي به این وضعیت انجام نشده است. همه‌ي ما می‌دانیم سلامت افراد جامعه یکی از عوامل اصلی پویایی، رشد و توسعه‌ی جامعه بوده و برای تامین سلامت جامعه، اصلی‌ترین عامل، غذای سالم و مطمئن است زيرا غذای ناسالم موجب خمودگی انسان‌ها، غیر فعال شدن بخش مهمی از جامعه و درگیری عده‌ي دیگری برای خدمت‌رسانی به بخش بیمار و ناسالم می‌شود و خسارت جبران‌ناپذیری برای جامعه به‌بار می‌آورد.
این مساله می‌طلبد تا امنیت مواد غذایی مردم با جدیت دنبال شود و آن‌جا که پای سلامت مردم به میان می‌آید حتی دستگاه قضایی هم وارد شود.
با توجه به آن‌چه گفته شد، ‌مشخص است که اهميت تامين غذاي سالم برهيچ کس پوشيده نيست و دغدغه‌ي افراد جامعه در اين مورد قابل توجه است به همين سبب در اين گزارش به دنبال رسيدن به پاسخ اين سوال‌ها هستيم، آیا واقعیت دارد که به مرغ‌ها هورمون‌زده می‌شود؟ آیا در شیر و لبنیات مواد نگه‌دارنده وجود دارد؟ آيا سموم کشاورزی که در کشت میوه‌ها و سبزی‌ها استفاده مي‌شوند، سلامت و زندگی ما را به‌خطر می‌اندازند؟ آیا متولی خاصی برای نظارت بر نانوایی‌ها وجود دارد تا به نان‌ها جوش شیرین و نمک اضافه نزنند؟ 

• مرغ‌هاي سالم يا هورموني
همان‌طور که مي‌دانيد گوشت يکي از منابع غذايي سرشار از پروتين است و گوشت مرغ به دليل داشتن پروتئين منبع بسیار خوبی از ویتامین B3 (نیاسین) است که خوردن آن به مردم توصيه مي‌شود اما اين‌روزها دغدغه‌اي که بين مردم رواج پيدا کرده اين است که گوشت مرغ هورمون يا آنتي‌بيوتيک دارد و خيلي‌ها از مصرف آن اجتناب مي‌کنند اما رييس مرکز بهداشت شهرستان کرمان نظر ديگري دارد. ارسلان  اسکندري اعتقاد دارد هورمون به دليل گران بودن در مرغ استفاده نمي‌شود اما امکان دارد که مرغ‌دار به دليل وجود بيماري به مرغ‌هاي مريض  آنتي‌بيوتيک بدهد که اين دارو  از طريق پوست و جگر مرغ دفع مي‌شود. پس اگر سه روز از مصرف آنتي‌بيوتيک بگذرد خوردن گوشت مرغ ضرري براي بدن ندارد چون بعد از اين مدت دفع مي‌شود. ولي ممکن است بعضي از مرغ‌داران به اين موضوع اهميت ندهند و قبل از دفع آنتي‌بيوتيک، کشتار را انجام دهند؛ به همين سبب به مردم توصيه مي‌کنم براي احتياط از پوست و جگر مرغ به هيچ عنوان استفاده نکنند. 
صديقه کاظمي‌نيا معاون سلامت اداره کل دام‌پزشکي استان کرمان نيز در گفت‌وگويي بر نبود هورمون در مرغ‌هاي صنعتي تاکيد مي‌کند و مي‌گويد: به طور قطع به هيچ عنوان در گوشت مرغ صنعتي که به صورت بسته‌بندي توزيع مي‌شود هورمون وجود ندارد زيرا اين امر براي مرغ‌دار مقرون به صرفه نيست و اصلا هورمون طيوري در بازار ايران وجود ندارد. وي مي‌افزايد: اگر مردم مي‌بينند که مرغ‌ها در فرصت دو ماهه رشد مي‌کنند به دليل اجراي يک سيستم غذايي خاص براي مرغ‌هاي صنعتي است؛ چرا که در مرغ‌داري‌ها يک برنامه‌ي مديريتي  و يک جيره‌ي  غذايي خاص وجود دارد که اين جيره‌ي  غذايي به‌طور کامل تمامي مواد مغذي از کربو‌هيدرات‌ها گرفته تا پروتئين‌ها و ويتامين‌ها را براي رشد سريع مرغ فراهم مي‌کند، ضمن اين‌که مرغ‌هاي صنعتي در مرغ‌داري‌ها تحت 23 ساعت روشنايي قرار مي‌گيرند و تنها يک ساعت خواب دارند که در اين مدت‌ جوجه‌ها بيدارند و  به طور دايم در حال  تغذيه هستند. 
کاظمي‌نيا با اشاره به اين‌که جوجه‌هاي مرغ صنعتي بر خلاف جوجه‌ مرغ‌هاي خانگي  اصلاح‌‌نژاد شده هستند، مي‌گويد: اين جوجه‌ها مانند جوجه‌هاي رنگي و بازاري، خانگي نيستند که براي بزرگ شدن آن بايد چهارماه صبر کرد؛ بلکه زودتر به مرحله‌ي بلوغ مي‌رسند.  وي هم‌چنين در مورد تزريق داروي آنتي‌بيوتيک به مرغ‌هاي صنعتي مي‌گويد: تزريق دارو  به مرغ‌هاي مريض امري طبيعي است چون در آستانه‌ي فصل سرما هستيم مرغ‌دار مجبور است به دليل وجود اختلالات ويروس سرماخوردگي به مرغ‌ها آنتي‌بيوتيک بدهد اما براي کشتار بايد توسط کارشناس دام‌پزشکي گواهي سلامت گله صادر شود و دکتر دام‌پزشک بايد تضمين کند که مرغ کشتاري سالم بوده و  زمان مصرف دارويي آن گذشته است؛ مثلا اگر مرغ‌داري دارويي به مرغ‌ها داده است، بايد پنج روز از مصرف آن گذشته باشد تا کشتار انجام دهد. در هر صورت ما باز هم به گواهي سلامت اکتفا نکرده و مجدد مرغ‌ها را  از لحاظ داشتن آنتي‌بيوتيک بررسي مي‌کنیم. اگر متوجه شويم که در گوشت مرغ دارو وجود دارد به مرغ‌دار اخطار داده و دکتر دام‌پزشک  که براي او گواهي سلامت صادر کرده است را توبيخ مي‌کنيم و در ادامه از توزيع مرغ‌ها و مصرف آن جلوگيري مي‌کنيم. 

• دريافت کد رهگيري براي مرغ‌ها
معاون سلامت اداره کل دام‌پزشکي مي‌گويد: دو سال است که با  جديت سلامت گوشت مرغ را پي‌گيري مي‌کنيم و در صورت تاييد به گوشت مرغ کد ره‌گيري مي‌دهيم. دراین رابطه با نمونه‌گيري تصادفي از مرغ‌هاي کشتار شده‌، اين روند را بررسي مي‌کنيم تا از نبود داروي آنتي‌بيوتيک در مرغ‌ها مطمئن شويم، حتی بارها و بارها به مرغ‌دارها تاکيد کرده‌ايم که اصول پرورش مرغ سالم را مدنظر قرار دهند و در صورت مطمئن بودن از نبود دارو، مرغ را کشتار کنند.
داستان روغن پالم و مواد نگه‌دارنده در لبنيات
موضوع ديگري که ذهن مردم را به خود مشغول کرده، وجود مواد نگه‌دارنده و روغن پالم در لبنيات به خصوص شير است اگر به تاريخي که بر روي پاکت شير زده مي‌شود دقت کنيم متوجه مي‌شويم که مدت ماندگاري شير بسيار بالاست و سوالي که مطرح مي‌شود اين است که چگونه شير مي‌تواند به مدت يک‌سال خارج از يخچال نگه‌داري شود در حالي‌که شير فله‌اي ظرف يک روز بيرون از يخچال خراب و فاسد مي‌شود پس به‌طور حتم مواد نگه‌دارنده دارد. 
علي‌رضا سعید گوهري کارشناس مسئول کنترل و بازرسي کارخانجات موادغذايي در استان کرمان با اين نظريه مخالف است؛ وي مي‌گويد: هرچه‌قدر شير آلودگي کم‌تري داشته باشد ماندگاري آن بالاتر است و در فرايند توليد شير در کارخانجات به دليل اين‌که مواد ميکروبي بيماري‌زا و غيربيماري‌زا از شير گرفته مي‌شود ماندگاري بالا پيدا مي‌کند و نمي‌تواند داراي مواد نگه‌دارنده باشد.
 وی هم‌چنین شایعه‌هاي مربوط به این که گاوداران در شیر تولیدی آنتی بیوتیک تزریق می‌کنند را رد می‌کند ومی‌افزاید: اگر دارویی به شیر وارد شود کارخانه‌دار از آن استفاده نمی‌کند چرا که شیر هرگز تبدیل به ماست نمی‌شود و این امر برای کارخانه‌دار مقرون به‌ صرفه نیست.  
وي در مورد وجود روغن پالم در لبنيات مي‌گويد: بعد از پررنگ شدن مساله‌ي وجود روغن پالم در لبنيات که توسط رسانه‌ها مطرح شد اين موضوع از طرف وزارت بهداشت به شدت مورد پي‌گيري قرار گرفت و کارخانجات شير و لبنيات ملزم شدند تا از روغن پالم استفاده نکنند، در حالي که پالم يک هسته‌ي گياهي است که روغن آن در ديگر کشورها استفاده مي‌شود. وي‌ مي‌افزايد: وجود مشکل پالم در محصولات لبني کشور آن‌گونه که رسانه‌ها به آن پرداختند نبود و اين موضوع در روند صادرات محصولات لبني ما تاثير سوء گذاشت. 

• نان سالم يا ناسالم
بعد از محصولات لبني که منبع غني کلسيم هستند و مصرف آن‌ها همواره مورد تاييد کارشناسان بهداشت و تغذيه است به ماده‌ي غذايي پرمصرف ديگري مي‌رسيم که در سبد غذايي هر روزه‌ي مردم وجود دارد. 
نان يک منبع غذايي اصلي کربوهيدات است و چيزي که در مورد این ماده‌ی غذایی ذهن مردم را به خود درگير کرده اين است که ناني که نانوايي‌ها مي‌پزند آيا جوش‌شيرين دارد؟
در روزگاران قديم نانواها صبح زود و قبل از سرزدن آفتاب خمير را براي پخت آماده مي‌کردند نانواهاي امروزي چه مي‌کنند؟آيا براي برآمدن زودتر خمير به آن جوش شيرين مي‌زنند؟
ارسلان اسکندري مدير مرکز بهداشت شهرستان کرمان در اين‌بار مي‌گويد: ما در مرکز بهداشت به طور ماهانه از تمام نانوايي‌هاي شهر بازديد مي‌کنيم و با نمونه‌گيري از نان‌هاي پخته شده،  وجود مواد رنگي، سنگ نمک، زردچوبه‌هاي غير استاندارد و جوش شيرين را مورد بررسي قرار مي‌دهيم و در صورتي که تخلفي را مشاهده کنيم ابتدا اخطار و بعد از يک فرصت چند روزه با آن‌ها برخورد مي‌کنيم که در اين راستا 48 نانوايي متخلف در شش  ماهه‌ي نخست سال جاري در شهرستان کرمان پلمب شدند که از اين تعداد 25 نانوايي متعلق به شهر کرمان بوده‌اند.
وي مي‌افزايد : 868 نانوايي در شهرستان کرمان مشغول  فعاليت هستند که توسط کارشناسان اداره بهداشت از لحاظ رعايت نظافت و نکات بهداشتي و کيفيت مورد بازرسي  قرار مي‌گيرند.
 در اين بازرسي‌ها ساختمان، نوع کاشي‌کاري، تهويه، وسايل نانوايي و بهداشت فردي نانوا بررسي مي‌شود.
اسکندري مي گويد: از نان توليدي، هر روزه يا هر ماه نمونه‌ مي‌گيريم و به آزمايشگاه معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي مي‌فرستيم تا سلامت نان از لحاظ داشتن جوش‌شيرين، زردچوبه‌هاي غيراستاندارد، نمک‌اضافي و مواد رنگي مورد بررسي قرار گيرد.
وي استفاده از جوش‌شيرين در نان را  ممنوع مي‌داند  و تاکيد مي‌کند:  نانواها براي آماده کردن خمير بايد صبح زود بيدار شوند که اغلب آن‌ها اين امر را رعايت مي‌کنند. البته تعدادي از نانواها کار خود را به درستي انجام مي‌دهند و از لحاظ بازرسان ما کاملا شناخته شده هستند اما تعدادي ديگر به دليل تخلف‌هاي مکرر تحت نظر هستند و هر روزه از نان توليدي آن‌ها نمونه‌ گرفته مي‌شود.
وي نان سالم را فاقد نمک و رنگ اضافه مي‌داند و مي‌افزايد:  نان بايد سبوس‌دار باشد و نان‌هايي که از آرد سفيد شيريني در آن‌ها‌ استفاده مي‌شود ارزش غذايي خاصي ندارد.
 اسکندري در حالي‌که وضعيت نانوايي‌هاي شهر کرمان را خوب ارزيابي مي‌کند از وجود نان‌هاي خانگي در سوپرمارکت‌ها نگران است و در اين باره مي‌گويد: به دليل اين‌که نان‌هاي خانگي در محيط خانه پخت مي‌شوند و ما نمي‌توانيم بر روي کيفيت و بهداشت نان و نانوا نظارت داشته باشيم؛ بنابراين به مردم توصيه مي‌کنيم که نان را از نانوايي‌ها خريداري کنند نه از سوپرمارکت‌ها.
وي هم‌چنين به وجود نان‌هاي کپک‌زده اشاره و تاکيد مي‌کند: نان‌هاي کپک زده عامل بيماري‌هاي کبدي به خصوص سرطان کبد هستند و به دليل اين‌که نان‌هاي خشک کپک زده ممکن است جمع‌آوري شده و به مصرف دام و طيور برسد؛ به مردم توصيه مي‌کنيم که نان‌هاي خشک خود را داخل زباله بگذارند چرا که وجود سم افلاتوکسين در کپک ممکن است گوشت دام و طيور را آلوده کند و این سم به انسان منتقل شود. 

• وجود سموم در محصولات کشاورزي
مواد غذايي ديگري که مصرف آن‌ها نيز همواره مورد تاييد و تاکيد کارشناسان تغذيه است و نقش اساسي در افزايش طول عمر و سلامت سلول‌هاي بدن دارند ميوه‌ها و سبزي‌ها هستند.
این در حالي است که با توجه به روند خشک‌سالي، کشاورزان با آفت‌هایی روبه‌رو هستند که ممکن است بخش زيادي از محصول را نابود کنند بنابراين سعي مي‌کنند با سم‌پاشي ميوه‌ها و استفاده از کودهای شیمیای درزمین‌های کشاورزی اين مشکل را برطرف کنند و تولید محصول خود را افزایش دهند.
به طور حتم بخشی از سم استفاده شده، در سبزی‌ها و میوه‌ها نفوذ می‌کند و آن‌جا باقی می‌ماند و در نهایت که به استفاده‌ی مصرف کننده می‌رسد خود را با بروز انواع سرطان‌ها به خصوص سرطان کبد و دستگاه گوارش نشان می‌دهد. 
طبق تحقیقات انجام شده توسط ،مرکز تحقيقات  سرطان  دانشگاه علوم پزشکي تهران  کود‌های فسفاته نیز پس از مصرف در گیاهانی مانند سیب‌زمینی، سم کادمیوم تولید می‌کنند که کادمیوم نیز علاوه بر خاصیت سرطان‌زایی، باعث کوتاهی قد در کودکان و اختلال در کارکرد کلیه‌ها می‌شود.
مصرف زیاد کودهای شیمیایی به‌دلیل میزان بالای کادمیوم و نیترات مضر است زيرا کادمیوم و نیترات سمومی هستند که در 90 درصد از کودهای شیمیایی وجود دارند. نیترات پس از ورود به بافت میوه و سبزی و مصرف آن‌ها در دستگاه گوارش تجمع پیدا می‌کند و عامل ایجاد تمام سرطان‌های دستگاه گوارش به‌خصوص معده و مری می‌شود.
با توجه به این‌که در چند دهه‌ی گذشته استفاده از سم در محصولات کشاورزی رواج یافته و تبدیل به امری اجتناب‌ناپذیر شده است؛ سوالي که پيش مي‌آيد اين است که آیا نظارتی در مورد  میزان استفاده از سم در محصولات کشاورزی وجود دارد؟ مسئولان و متوليان بهداشت و جهاد کشاورزي چگونه می‌خواهند به دغدغه‌ی مردم دراین رابطه پاسخ دهند؟
محمدرضا پورخاتون معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان درخصوص نظارت بر نحوه‌ي استفاده از کود و سموم شیمیایی در مزارع کشاورزی می‌گوید: از آن‌جا که این نهاده‌های کشاورزی از طریق کانال‌های مختلف بخش خصوصی توزیع و به فروش می‌رسند، بنابراین امکان کنترل و نظارت بر آن‌ها وجود ندارد و دولت فقط می‌تواند بر کیفیت سموم  و کود‌های شیمیایی نظارت کند. به‌طور مسلم قاچاق سموم و کود‌های شیمیایی بی‌کیفیت و خطرناک به کشور و توزیع و فروش آن‌ها توسط دلالان و قاچاقچیان یکی از تهدیدهاي جدی سلامت محصولات کشاورزی است ولي بايد بگوييم در گذشته کشاورزان به صورت بی‌رویه از سموم و کودهای شیمیایی استفاده می‌کردند، اما اکنون با افزایش قیمت سموم و کود‌های شیمیایی، میزان مصرف آن‌ها کاهش یافته و بسیاری از کشاورزان براساس توصیه‌ي کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی از نهاده‌های کشاورزی استفاده می‌کنند.
دکتر نجمه زينلي کارشناس کشاورزي در حالي  که وجود سموم کشاورزي در ميوه‌ها و سبزي‌ها را تاييد مي‌کند در اين‌باره مي‌گويد: در هنگام برداشت در صورتي که کشاورز اجازه دهد دوره‌ي کارنس سم سپري شود، محصول برداشت شده سالم است.
 وي مي‌افزايد: برروي بسته‌هاي سم فاصله‌ي زماني استفاده از سم و زمان برداشت محصول درج شده است و اگر گلخانه‌دار و کشاورز باوجدان باشد اين امر را رعايت مي‌کند  چرا که بعد از گذشت مدت‌زمان تعيين شده سم از محصول خارج مي‌شود، البته ما در آموزش به کشاورزان و گلخانه‌داران اين مطلب را بارها گوش‌زد کرده‌ايم تا آن‌ها اين امر را رعايت کنند اما مصرف‌کنندگان در جهت احتياط بايد هنگام مصرف، ميوه‌ها و سبزي‌ها را با مواد ضدعفوني کننده کاملا بشورند و قبل از مصرف پوست‌گيري کنند، هرچند در فرايند پخت و پز ماده‌ي سمي تا حدي از بين برود اما مقداري از آن هم‌چنان باقي است. وي هم‌چنين به وجود کودهاي شيميايي حاوي نيترات اشاره مي‌کند و مي‌گويد: اگر کودهاي شيميايي غيراصولي و زياد استفاده شود نيترات وارد ماده‌ي غذايي شده و موجب سرطان مي‌‌شود، در حالي که کودهاي طبيعي اين مشکل را ندارند. 

• آفات وآفت‌کش‌ها
یحیی ابطالی، معاون کنترل آفات سازمان حفظ نباتات کشور نيز در گزارشي در مورد دليل استفاده‌ي زياد از آفات‌کش‌هاي شيميايي  به حمايت‌هايي هم‌چون دادن یارانه برای خرید سموم اشاره مي‌کند و می‌گوید: تا پیش از دهه‌ي 70 میزان مصرف سم در محصولات کشاورزی زیاد نبود و از آن‌جا که روش‌های غیرشیمیایی نتوانست به اندازه‌ي سموم با آفات مقابله کند، در نتیجه استفاده از  آفت‌کش‌ها‌ی شیمیایی بيش‌تر شد.
یحیی ابطالی با  توجه به وجود سم در محصولات کشاورزی، توليدات  ایران را از محصولات وارداتی به مراتب سالم‌ترمي‌داند و مي‌افزايد: کشور ایران به دلیل شرایط گرم و خشکی که  دارد سموم کم‌تری در مقایسه با استاندارد‌های جهانی مصرف می‌کند اما این، دلیل بر سلامت صد درصدی محصولات کشاورزی ما نیست ولي بر اساس مطالعاتی که سازمان حفظ نباتات بر روی محصولات کشاورزی انجام داده است معلوم شده مشکلی در خصوصی باقی‌مانده‌ي بیش از اندازه‌ي سموم کشاورزی وجود ندارد چرا که میزان باقیمانده‌ي سموم در 95 درصد محصولات کشاورزی مجاز است و تنها  5 درصد محصولات کشاورزی دارای باقی‌مانده‌ي سموم بیش از اندازه هستند که این میزان نیز ناشی از بد مصرفی سموم است و در مواردی که باقی‌مانده سموم در محصولات کشاورزی بیش‌تر از میزان مجاز است بر اساس قانون، وزارت بهداشت باید ورود کرده و اجازه‌ي ورود این محصولات را در بازار ندهد.

• وزارت بهداشت و سلامت مواد غذايي
یحیی ابطالی تصريح مي‌کند : وزارت بهداشت موظف است میوه و سبزی سم‌پاشی شده را قبل از عرضه به بازار معاینه کند و در صورت مشاهده‌ي باقی‌مانده‌ي سموم بیش از اندازه مجاز بر حسب مورد، موضوع را به مسئولان اطلاع دهند تا از فروش آن‌ها جلوگیری شود و هرچند ما موظف هستيم سمومي را وارد کنيم تا با آفات مبارزه کند و از  بروز خسارت به محصول کشاورزان جلوگیری به عمل آورد؛ اما در زمینه‌ي بهداشتی در ارتباط با تاثیرات آن  دانش لازم را نداریم و مسئولیت آن با ارگان‌هایی مثل استاندارد، وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست و ... است.
ابطالی تاکيد مي‌کند: درصورتی که وزارت بهداشت به وظایف خود در زمینه‌ي کنترل غذا از سفره تا مزرعه عمل کند و جلوی تولید محصولات دارای باقی‌مانده‌ي سموم بیش از اندازه را بگیرد دیگر شاهد چنین مشکلاتی در جامعه نخواهیم بود.
منصور قنبری‌زاده مدير نظارت بر موادغذايي آرايشي و بهداشتي معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکی کرمان در اين‌باره مي‌گويد: با توجه به دغدغه‌ي مردم از باقي‌ماندن سموم در محصولات کشاورزي، وزارت بهداشت از سه سال پيش به‌طور جدي فعاليت خود را در اين زمينه شروع کرد و ما به عنوان متولي بررسي باقي‌مانده‌‌ي سموم کشاورزي در معاونت غذا و دارو دراستان کرمان از اقلام پرمصرف مانند گوجه، کاهو، خيارسبز، سيب‌زميني و بادمجان هر روز نمونه‌برداري مي‌کنيم و نمونه‌ها را براي بررسي به آزمايشگاه مي‌فرستيم. بعد از گذشت اين سه سال و تجزيه و تحليل نتايج آزمايشگاهي به اين نتيجه رسيدم که برخلاف نگراني فراوان مردم از وجود سموم؛ مشکل آن‌چنان حاد نيست. وي مي‌افزايد: در آزمايشگاهي که به تجهيزات روز دنيا مجهز است 200 نوع سم را کنترل مي‌کنيم و همين‌جا به مردم اطمينان مي‌دهيم که بدون ترس و وحشت از محصولات کشاورزي استفاده کنند. 

• بلايي که بر سر مواد غذايي مي آوريم
محمد حسيبي قائم مقام معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشکي استان کرمان نيز در اين‌باره مي‌گويد: بايد به کشاورزان آموزش داده شود و آن‌ها بدانند چه سمي را چگونه، کجا و کي مصرف کنند اگر اين روند رعايت شود سمي هم در ميوه و سبزيجات باقي نمي‌ماند البته با کنترل و بررسي و نمونه‌گيري‌هايي که هر روزه از سبزيجات و ميوه‌ها داريم اين وضعيت را کنترل کرده و آن‌را تا حدودي خوب ارزيابي مي‌کنيم چرا که نسبت به سال‌هاي گذشته شاهد آلودگي‌ کم‌تري در محصولات کشاورزي هستيم. 
وي در ادامه مي‌گويد: درست نيست که همه‌ي بيماري‌ها و سرطان‌ها را به غذا مربوط بدانيم، چرا که تنها 30 تا 34 درصد سرطان‌ها به مواد غذايي مربوط هستند در حالي‌که امواج موبايل، استرس، آلودگي هوا و کمبود ويتامين‌ها نقش موثرتري دارند. موضوع ديگر اين است که ما  بلد نيستيم که چگونه و چه‌طور از مواد غذايي استفاده کنيم. خطراتي که تغذيه‌ي جامعه‌ي ما را تهديد مي‌کند در خانه بر سر ما مي‌آيد. چرا که نمک زياد، شکر و شيريني بيش از حد مصرف مي‌کنيم و يا نمي‌دانيم کدام روغن را براي سرخ کردن و کدام را براي پخت و پز استفاده کنيم، يا غذا را مي‌سوزانيم و آن را مي‌خوريم در حالي که غذاي سوخته و ته‌گرفته عامل سرطان است. پس بهتر است در مصرف مواد غذايي نه تنها سلامت آن‌‌ها را مورد توجه قرار مي‌دهيم بلکه بدانيم که چگونه آن ‌را فرآوري کرده و مصرف کنيم تا موجب از بين رفتن مواد مغذي آن نشويم.

• ضرورت حرکت به سمت محصولات ارگانيک
حالا جدا از بلايي که بر سر مواد غذايي مي‌آوريم، اگر مرغ‌هاي صنعتي را بدون هورمون، شير و لبنيات را بدون مواد نگه‌دارنده و نان را بدون جوش شيرين تلقي کنيم، در مورد محصولات کشاورزي چه بايد بگوييم؟ در حالي‌که مي‌بينيم در شرایط کنونی به واسطه‌ي وجود آفات، استفاده از سم در توليد محصولات کشاورزی امري اجتناب‌ناپذير است و هرچند که متوليان سلامت غذا ادعا مي‌کنند که براقلام غذايي نظارت دارند و با نمونه‌گيري از محصولات کشاورزي از جمله ميوه‌ها وسبزي‌ها سلامت همه‌ي آن‌ها را تاييد مي‌کنند اما نمي‌توان خوش‌بينانه به اين موضوع نگاه کرد و لزوم رفتن به سمت توليد محصولات ارگانیک برای تولید محصول سالم و عاری از باقیمانده‌ي سموم و کود‌های شیمیایی هنوز به عنوان يک ضرورت باقي خواهد ماند. 

 

مهدیه جعفری

15.6246